sandrainafrica.blogg.se

Söndag och måndag

Kategori: Allmänt

Igår (söndag) hade jag min sista foodprep, det var med alla våra nya nobies och så var det kyrka klockan 11 också så vi fick skynda på lite extra. Kyrkan var den som jag berättade om min första vecka. Det är inte så ofta för prästen som dom har är en präst som åker runt i namiba till små kyrkor som den här på Harnas.

Söndag eftermiddag hade vi ledigt, så vi tog de lugnt borta vid stugområdet. Söndagar  är en hyfsat  slapp dag. Så vi var ett gäng som satt och snackade och njöt av eftermiddags solen. Klockan 5 var det dags för volleyboll match. Det märks att vi har spelat några gånger för alla blir bättre och lagen är jämnare. Sen var det Harnas staff mot volontärerna, volontärerna vann denna veckan också!

Middag och disk, sen var det snabbt på med kläder för sleepout, denna gången hade jag en sleepout med Terra och Jabo. Terra är en ”vanlighundvalp” vet inte vad hon är för ras men söt som tusan. Hon bor tillsammans med en av wilddogs ungarna. Det låter väldigt konstigt, men dom är jätte bra tsm Terra den vanliga hunden är den dominanta, sleeppouten var jätte mysig Terra sov jämte mig hela natten. Jag behövde värmen för de är inte varmt på nätterna, en sak till som gjorde natten ännu bättre att man vaknar inte av någon ringklocka utan man vaknar istället av lejonen som ryter en bitt längre bort.  Inatt lät de som de var precis jämte en, lejonen ryter så himla högt. Man hör det nästan varje natt/morgonen ner i stugan, men så här högt har jag aldrig hört det.

Vakna det upp idag (måndag) hos Terra och Jabo, de bpr en bit utanför gården så de var en bit att gå med madrasserna och sovsäckerna. Dags för frukost och efter en sleepout är fruksoten ännu bättre än vanliga fall, och den frukosten kommer jag verkligen att sakna!

  Morgonens aktivitet blev Cheetahwalk! Vi tog två ut av geparderna ut på en promenad, det var inte så mkt av en promenad de var väldigt varmt så de bara gick och la sig under ett träd och låg där en bra stund gick några meter till ett annat träd och la sig där. Men de var väldigt mysigt och sitta där i skuggan med dom!

Vi satt där och pratade och började tala om våra caracals, de har trott att en var gravid. Men alla har börjat att tvivla nu, men rätt som de var kom Donna med bilen, och berättade att de har kommit två caracals ungar. Så vi fick åka tillbaka till gården och så fick Donna åka till caracalsungarna. Det blev lunch och Herman berättade att han behövde fyra stycken varje timma som skulle ”skydda” carcalsungara från de andra stora caracalsen.  De gick bra men mamman blev lite arg när de andr a kom för nära. Ungarna var så himla söta!

Vi kom till gården när tremötet var precis slut så Herman gav oss de uppgifter som fanns kvar så jag fick göra en merecats interaction, så söta små varelser men dom är så galna i fötter och skor. Hade bara mina flipflops på dom så dom försökte dom tugga sönder och mina tår ville dom inte lämna i fred…

Därefter gick jag tillbaka till stugan och tog en varm och lång dusch behövdes efter sleepouten. Det är inte många gånger under en vecka man kan få en varm dusch. Det är ofta kallt vatten och en väldigt dålig stråle men idag hade jag tur!  Det är en sak man längtar efter, att kunna få duscha hur länge man vill och hur varmt vatten som helst utan att de tar slut. Men nu är det bara två dagar kvar här på Harnas….det har gått så himla fort!  Nu får jag ta vara på varje sekund! 

Hoppas allt är bra med er där hemma i kalla Sverige! Varma hälsningar Afrika!     

            
 
 
            

Sista grillkvällen

Kategori: Allmänt

lördag

Hade hållt tummarna hela morgonen och hoppats att jag får göra något kul idag efter alla foodprep och farmwork. Och de lönade sig, jag fick åka på tour!  En av de roligaste sakerna man kan göra här!

Så de var iväg och hjälpa till med att fixa  allt kött och alla annan mat till djuren. Vi matar den stora gruppen babianer, strutsarna, flera leoparder, caracals, en massa geopader och en massa lejon. Hur roligt som helst! Så vi får kosta stora kött stycken över ett två meter högt stängsel och de är väldigt viktigt att de kommer över. För de händer att köttet fastar i stängslet och djuren hoppar över detta har hänt med geoparderna förra veckan…

Men vi hade tur alla kött stycken kom över, tog väldigt många kort när vi kastade. Så ska försöka få in de på facebook. På morognen hade vi också fått dålig nyheter..vår springbock hade dött under natten Blommerki. Så de var många ledsna ansikten. Före tre mötet hade vi en begravning för honom, bort vid djurkyrkogården. Men först såg vi en film honom hans liv från när dom hittad honom till han blev stor och sprang runt på gården. Gud de var en sådan fin film många satt  och grät och höll om varandra. En av dom som jobbar här Caleb hade varit med och fött upp blommerki, han hade sovit i hans säng de först månaderna så de var väldigt tajta. Han hade gjort denna filmen på morgonen, hur fin som helst! Så de begravde han och sedan fick alla lägga en vit sten på jorden. Efter detta var de svårt att få upp humöret de tog ett tag men nu är det bättre.  Vi fick våra  nya nobies efterrått  och uppgift att fixa våra bord för kvällen blus att vi skulle göra ett ”vapen” för vårat lag. Det är nu fixat blev super! Bilder ska komma upp!  

Nu sitter jag här och kollar igenom bilderna, framför mig har vi vattenhållet och och där kom precis en flock gnuer och de har varit många olika antiloper där. Grillarna är igång och det är snart dags för grillkväll, upp i himlen lyser månen starkt. Vinden är varm, åå vad man älskar afrika!  Vill aldirg lämna detta fantastiska ställa!  Förlåt alla där hemma , men hade väldigt gärna stannat här i några veckor eller månader till. Saknar er enormt mkt men detta är stället där man trivs som fisken i vattnet! 

Nu är det dags för grillkväll och hoppad Donna och Herman gillar vårt bor d och vapen! 

 
            
              
 

             
            
 
 
 
 

Friday Friday

Kategori: Allmänt

Friday Friday

Vakna av att himlen lyser upp, glömde att stänga mitt ”fönster/väg” så hade sovit med bara ett myggnät mellan mig och vildmarken. Var lite kallare på morgonen, och de har dragit en åskstorm runt oss. Den har inte jätte nära men man kan fortfarande se stora blixtrar. Jag hoppas verkligen att den kommer nära, vill se gärna uppleva en riktig afrikansk åskstorm!  Nu på morgonen var det åskstorm på ensa sidan av himlen och soluppgång och blå himlen på ena väldigt häftigt!

Under hela dagen har det varit mörkt på en del av himlen och då och då ser man blixtrar. Förmiddags aktiviteten idag blev foodprep igen! Det är foodpref farmwork foodprep farmwork denna veckan! Härligt härligt!  Dagen började som en vanlig foodprepdag tills film teamet kom till vår grupp när vi höll på med alla mat. Och sa att de skulle filma Tumela idag. Våran papegoja! Så de sa att de skulle komma förbi om en stund om hämta upp maten. De skulle göra ett halsband av frukter som hon skulle äta, detta för att de skulle se bättre ut och vara lite finare.  Så vi fortsatte med alla andra djuren. Sen kom de och hämtade maten och behövde en som berättade lite om henne så jag hängde med och berättade lite sen sprang jag tillbaks för att vi skulle gå till våra babianer och behövde all folk. Så vi gick till babianerna med ,maten, vattnet och våra städgrejer, men då kom jag på att jag hade glömt att byta om( man kan inte ha ett vanligt linne på sig inne hos domför de river söönder dom när de hänger sig å de) Så fick springa tillbaka och hämta min babian t-shirt ( Tack Fia,Becka och Erika för presenten av t-dhirt, den kommer varje dag till användning och är super bra) Så tog med den och en banan som jag tog från frukosten till babianerna. Men jag hann inte komma så långt innan filmteamet såg mig ropade på mig. De behövde en assistent med Tumela, så jag fick hänga med dom och där fick jag en microfon på mig! Så jag och en tysktjej skulle prata om Tumela och göra ”frukthalsbanden”  De var väldigt kul och vi hade tur på Tumela var på prat humör idag. Så de filmade oss från olika vinklar och de blev omtagning o s v. (man kände sig lite som en moviestar haha) Men när de var klart fick jag springa till babianera os be om ursäkt för att jag kom så sent men de var lugnt. Men när vi sedan skulle försöka få in vattnet till Cloe och Abu hade vi det väldigt svårt att stänga dörren. Den dörren är en av de svåraste, man kan öppna den både inåt och utåt. Så  de är väldigt svårt att stänga den, så de gick inte så bra idag så Abu smet ut och hoppade iväg. Så bushmenen fick ta fast honom, så de fick hoppa upp på talet och jaga honom. Men till slut fick de tag på han som tur var. När vi var klara med foodprep gick jag och satte mig med Cloe och Abu tills lunch var väldigt mysigt de kan vara hur mysiga som helst de har bara lite dåliga stunder ibland som alla andra. 

Vår fritid idag gick fort vi var ett gäng tjejer som satt och pratade och tiden gick så fort så plötsligt var det dags för trefika och möte.  Och de behövde farmwork idag också jag sa att jag kan göra de om ingen annan vill, farmwork är ingen favorit men jag tycker de är okej. Men de fick jag inte göra för jag hade gjort för mkt farmwork denna veckan…!  Så istället fick jag äran att var med på mer filminspelning.

Vi var fyra stycken volontärer som fick följa med på girafftracking, vi skulle spåra girafferna ute i de vild. Det är en familj på fem stycken, vi hittade språr och fick göra filmning efter filmning. Från ena hållet och sen det andra, de var liter skoj men vi ville ju hitta giraffer inte bara bli filmade kors och tvärs. Vi åkte runt bland de små vägarna och de var fullt med träd, vi satt på taket vi fyra volontärer för att vi skulle hålla utsikt.  Så vi fick ibland ligga ner på taket för att inte få grenarna i ansiktet. I afrika är det väldigt vanligt att träden har taggar på grenarna. Så då var det bar att hålla för ansiktet och hoppas att man inte får för många rivsår. De var ganska roligt ändå sitta där på taket och ducka vänster och höger och sedan lägga sig platt ner.

Men till slut hittade vi girafferna så de var det snabbt upp med filmteamet på taket och ner med oss. Så de filmade ett tag och sedan fick vi hoppa upp igen och ta några kort. Sen ville dom ha en filmning med oss när vi kollar in i bushen och ”låsas” att vi ser girafferna och ta kort. Så vi stod och kollade rätt in i bushen på bara en massa buskar och träd och tog kort en bra stund. Sen ville de ha en filmning när vi bara stod och log och såg glada ut för att vi hittat girafferna. Kändes väldigt löjligt efter ett tag när vi stod där och kollade rätt in i bushen och bara log….

Men det var en lyckad eftermiddag, filmteamet var väldigt nöjda med oss!

Under eftermiddagen hade våra nya nobies kommit också , så vi från giraffinspelning kom till stugbyn precis när alla lagen höll på att presenterna sig. Jag hade tur för mitt lag hounddogs hade precis börjat när vi kom, så jag fick bara hoppa in i ledet och presentera mig. Middag blev de därefter och så var det fredag och dags att läsa alla breven från dom som hade lämnat oss i torsdags. Sen var denna dagen slut med en massa filminspelning, så nu behöver man lite skönhets sömn för de kommande dagarna!  

              
 
 

Emotional day III

Kategori: Allmänt

Emotionalday III

Torsdagar blir bara värre och värre man gråter mer och mer för dom som lämnar har man kommit närmare och närmare. Och nu är det bara en vecka kvart till min tur….

Vi började torsdagen som vanligt med frukost och sedan bär vi iväg till bussen där vi fick krama om våra vänner och säga farväl!  Hounddogs förlorade denna veckan våran team leder Louise kommer sakna dig! Och även vår bästa baboonman Adam, kom tbx Adam vi behöver dig!

Men arbetet på gården fortsätter som vanligt även om många av våra bästa vänner har lämnat oss. Jag var på foodprep idag också så de var mata djuren som gällde. Kort om de!

Efter lunch hörde vi birdie en av våra papegojor hade rymt så då fick alla gå runt och leta efter honom. Klockan blev tre och de var dags för tre möte. Vi hade bara tre uppgifter att dela ut till alla foodprep, farmwork och att hitta birdie. Jag fick äran att göra farmwork igen, idag var farmwork att hjälpa till med den stora dammen utanför gården. De har grävt och börjat att lägga cement i hållet och lagt en massa stenar runt om.  Men de var inte tillräckligt med stenar så vi fick hjälpa till att bära stora stenar till dammen från ett lass de hade  hämtat med traktor. De var hur tunga och stor som helst, man fick riv sår på hela armarna av de vassa stenarna. Sen var det små stenar som behövdes så då fick vi hämta de, det var Frikkie som höll i detta så de var hårda tag. Sen behövde de sand till att göra cement så då fick vi hämta de Detta höll vi på med i ett par timmar hämta stora stenar, små stenar och sand.

Efter en lång eftermiddag med tung arbete var vi värda en god middag, t o m frikkie sa att vi var värde en öl efter allt hårt arbete. Efter middagen hade jag och några till en god prat stund om en massa saker som hänt är på gården. Men samtalet flöt iväg till religion snack och tro och gud och spagettimonstret!  Haha en sån rolig kväll, svårt att förklara men så sköna människor finns det här. Kan inte förstå att man snart ska åka hem…

             

   

Onsdag

Kategori: Allmänt

Steg upp ur sängen som vanligt 20 över 6, men idag tog de längre tid. Träningsverk från topp till tå…nacken var helt stel. Men det var bara att gå upp nya dag och nya arbetsuppgifter. Hade hoppats att få någon interaction med något djur men istället blev de foodpref på förmiddagen.

Så som vanligt fixade vi ihop all mat för alla våra djur och fixade vatten och borstar och krator för att städa inhägnaderna. Allt gick på som vanligt till vi skulle gå in till babianerna, Elivs, Loydie and Janni. Dessa babianer kan vara hur snälla och söta som helst, men ibland har de dåliga dagar precis som alla andra. Idag var en sådan dag, det var en nobie som gick in med två oldies. Det som hände var att Elvis som alltid är så nyfiken försökte titta vad det var i våra tunnor med vatten och var på väg att hälla ut allt. Då var det en som försökte ställa den upp igen. Och bara de lilla gjorde babieneran arga som dom hoppade upp på henne och bet henne sen kom en annan tjej som försökte hjälpa den andra och då blev hon biten. Jag var inte med inne jag hade hand om nyckeln så fick springa iväg och hämta någon som kunde hjälpa oss. Det fixade sig så de kom alla ut okej men väldigt uppskakade.

Aa babianer är inte mitt favorit djur men de kan vara snälla de vet jag. Vi har två stycken bebis babianer Rikka och Ronnie hur söta och snälla som helst. Ska försöka ta några bilder på dom och lägga ut på facebook. Men kan lova er att de är inte lätt för de gillar att hoppa till en, även om man försöker ta ett kort på dom. Vi fortsatta med vår foodprep och blev klara, sen var det dags för lunch och lite egen tid. Vi hade song practice idag så det blir lite mindre egen tid då. Men jag han sitta med lammen en stund och höra Caleb som har hand om lammen berätta massa historier om dom och även om ett får han hade fött upp som vildhunden Blackie tog förra veckan :/ Jag fick också se att lamma kan le! Så himla söt!  Måste ha en bild på de innan jag åker hem! 

Eftermiddags aktiviteten blev att hitta sköldpaddor!  Vi skulle hitta några nummer som inte hade blivit kollade. Varje år gör de en liten hälsa koll med dom, så vi hade ungefär 7-8 stycken vi skulle hitta som var numrerade sen skulle vi hitta så många onumrerade så kunde. Vi hittade väl kanske 10 stycken, och självklart var de dom största. Dom är tunga som stora stenar!  Film teamet var också med och skulle filma alltihopa. En gång kom jag med en sköldpadda och de sprang med kameran till mig och filmade, haha så de var bara att le och så ut som vanligt!  Så nu kommer jag vara med i tv, tysk tv!       

Skölpaddor har vi hur många som helst på gården, de flesta är numrerade för att man ska hålla ordning på dom. Vi har över 75 stycken skölpaddor som går runt på gården plus att vi har bebis skölpaddor i en inhägnad och dom är ungeför 20-30 stycken. Så vi har ungefär sammanlagt 100 skölpaddor! 

När vi vara klara med de var det dags att göra sig redo för Lapa night! Springa till stugorna dusch och sedan springa tillbaka till farmen! Det var en riktig härlig kväll med många skratt härliga stunder. Avslutade med att gå ner till stugorna och sitta vid elden och prata och sjunga!  Härligt, härligt! Dessa stunder längtar jag inte hem till kalla Sverige. Där kan man inte sitta i en sommar klänning framför elden under en stjärnklar himmel.

             
 

Hard work work

Kategori: Allmänt

Tisdag
Hard work work! Det kan beskriva min dag. Idag har jag gjort farmwork hela dagen...jobbigt men roligt! Känns riktigt skönt nu efterrått, varje muskel är helt slut, skön känsla Morgonens farmwork var att åka ut till dam house, det är ett ställe där man kan göra research och sova över. Det är också en av platserna där man kan göra game count, då man räknar alla djuren och ser vad det finns för arter. Men idag var det ingen rolig reserch eller gam count vi skulle göra utan det var hedlig farmwork. Vi hade en plats som var inhängad, de hade haft det till olika djur men nu hade de varit övergiviet ganska långa och höll på att växa igen. Så vårat uppdrag var att fixa iordning allt och göra det "fint".
Så vi började att ta bort alla buskar och gräs och pinner, skräp och massa skit. Vi kom hit vid halv tio tio och åkt hemåt vid 1 så det var några timmars arbete och plus att solen var hur stark och varmt som helst! Men jag tyckte det var kul, har velat göra ngt som mna blir helt slut av inte ngt smått. Man tog någon paus och gick och drack vatten under tiden så kunde man bara kolla ut på det vackra landskapet. Den äkta afrikanska savannen...vi var mitt ute i vildmarken och jobbade så allt är så himla fint. Det är precis som man har sett i alla de filmer, dokumentärer och bild från afrika man kollat på genom åren. Men det var inte mkt tid att ha paus back till work! Efter timmar av arbete var stället rent och vi smutsiga, som det ska vara! Jag har fått en riktigt fin "faketan" (smuts, sand, aska, skit m.m)
 
Vi åkte hem och åt lunch, sen gick jag och Tegen en av mina stugkompisar tillbaka till stugorna och tvättade lite kläder. Det får man göra imellan åt för det blir skitigt fort! Jag har lärt mig en sak använd aldrig mera vita sockar, de kommer aldrig att bli vita igen... Sen var det dags för tre möte, men före det hade vi songpractice med våra nobies plus att vi skulle mata lammen idag! De växer så fort! Sunshine, Petra ocjh jolli har blivit så stora och Pelle och Pia växer också men dom är fortfarnade minst!
 
När vi hade tre mötet var behövde dom tre stycken farmwork från vårt lag. Jag sa att ju kunde göra det igen för jag var så skitig ändå...så det var jag och 6 stycken till som åkte iväg med Frikkie och hans gäng med hans volontärer. (Det är så att förra veckan kom ett gäng volontärer dom var lite äldre och kalldes för "mature volonters" dom har betalat ungefär trippelt än vad vi andra har gjort och får göra allt roligt. Vi är lite avis på dom allihopa och de är inte våra favoriter hehe.) Men dom och vi åkte iväg med frikkie, vi kom en bit bortanför gården. Där skulle vi lasta traktor flaket fullt med sand, coh sedan köra bort de till gården där det skulle användas för att göra cement. Så de mature volonters började och tog några spadtag och bytes sedan åt efter 20 minuter åkte det iväg och gjort ngt annat.
 
Kvar var vi och några bushman som skulle göra klart laset och fixa ett till. Solen stekte på och svetten rann och sanden yrde omkring. Man blev brunare och brunare, klockan 6 var vi på väg till gården för att lasta av de sista laset. Allla andra hade börjat gå hem, men vi fick jobba på . Det var så skönt när vi lastat av de sista sanden och var klara fär dagen. Vi drack en massa vatten och gick sedan tillbaka till våra stugor. Där tog jag en kall och skön dush! Man uppskattar verkligen en kall dusch här när man är så himla skitig och varm efter en hård dag i solen. Men denna dagen kanske låter hemsk men jag tyckte om den, det är skönt att jobba med hela kroppen och bli helt slut.
 
Glömde också att berätta en historia om våra krokodiller igår. Det var så att för några årsedan hade krokodillinhängaden bara ett litet stekett runt om. Det var gamalt och inte så stabilt så en natt gick krokodillerna över stakettet. På morgonen nör volontärerna kom till gården för fruksot såg det något ovnalig, en krokodill mitt på gräsmatan! De fick in krokodillen tillbaks i inhängnaden, men de kunde inte hitta den andra. Inte försen eftermiddagen när en av volontärerna gick förbi poolen som ligger på utkanten av gräsmatan. Hon kollade ner i poolen och på botten låg en krokodill!  Tänk vilken bild och shit vad man borde blivit rädd, det är jätte många som badar i den poolen. haha Det är så kul att höra om gamla historier här från gården.
Det finns flera historier om babanerna har dragit sönder tjejernas kläder. Babianer fördedrar killar mkt mer än tjejer och de respekterar dom mkt mer. De finns de som bara har haft trosor och bh kvar efter att varit innne hos babianerna. Det tar verkligen ALLT de kan komma åt. Nog snack om babianeran jag hoppas att jag får göra ngt roligt imorgon efter min långa dag av farmmwork! De brukar variera lite så man får göra roliga skaer roch mindre roliga en annan dag!
Men vi får se ! :) Behöver vila min kropp också..kommer nog ha träningsverk imon...!
 
Godnatt alla!

Måndag

Kategori: Allmänt

Sitter här nu och väntar på maten och kolla på utsikten över vårat vattenhål som ligger bara några hundra meter bort. Där finns det gnuer, giraffer, antiloper och om man har tur kan man se en zebra också. Idag har varit en av de bästa dagarna under hela min tid här på Harnas. Den började väl inte med det bästa, jag fick uppgiften att tvätta alla filtar, sovsäckar och madrasser från djuren och alla sleepouts. Det är inte den roligaste uppgiften men det går fort så man har mkt fri tid. Jag hade förhoppningarna på att åka till Etosha på torsdag men det blir inte :/ lite tråkigt men ändå skönt att vara kvar här en vecka till :)
 
Så jag tänkte att jag skulle ta en massa bilder och umgås med alla djuren. Jag gick även till våra två krokodiler Claus och Inna, jag har aldrig sett dom röra sig mer än att öppna och stänga munnen. Men idag fick jag se en av krokodilerna både simma och gå runt i sin inhägnad, lite små häftigt. Det är inte många som ser dom röra på sig för det är sällan det gör de på dagarna. Men jag hade tålamod och satt en bra stund och kollade på dom. Lunch och sen hade vi ännu mer ledig tid, ibland kan det vara lite väl mkt egen tid men det är också skönt! Så man sitter inne hos djuren och läser lite och går och strosar runt. Sen är shopen öppen mellan 2 och 3 så då får man springa ditt och kolla om de fått in några nya kläder eller ngt annat kul.
 
Sen var det tre möte , och under hela dagen har veterinären varit har på gården och kollat vissa av djuren. Men den största delen var en hälsa koll på alla lejoninnor, så alla volontärer blev indelade i tre gruppar så alla skulle få chansen att följa med och hjälpa till. Jag var i den sista och minsta gruppen som skulle kolla det tre yngsta lejonen det var ungefär 2 år gamla… Vi åkte ut till lejonens inhägnad och vi hade tur för dom hade tidigare på dagen tagit in dom i en mindre inhägnad så vi kunde få tag på dom lättare. Först fick vi ta en massa kort, sen sa Frikki(Frikki och Marijeta som jag har berättat om tidigare äger och sköter om gården)Frikki sa sen att vi inte fick ta fler kort, han gick in till lejonen och dom gick fram till och dom började kela med honom. Det var som katter men mkt mkt större. Det var helt fantastiskt att se, man blev nästan tårögd. Mitt favorit djur är lejon så denna eftermiddagen var hur häftig som helst.
 
Vi var som sagt den sista och minsta gruppen så vi fick var med lejonen längre än dom andra. En grupp hade bara fått gå in och städa och gå ut sen utan att se lejonen på nära håll. Så vi hade väldigt tur, och det kändes skönt att ha lite tur efter att inte få åka till Etosha :p Sen var det dags för veterinären att söva ner lejonen, sen var det dags för oss att gå in! Dom är så himla stora när man är så nära dom. När vi skulle hjälpa till att lyfta lejonen en bit bort fick jag hålla i ett av benen. Shit va tung den var och tassarna är enorma! Så häftigt! Sen vi fick hjälpa dom att hålla dom kalla och hälla vatten på dom och massera de in i huden. Detta medans veterinären tog tempen, gav olika sprutor och kollade massa annat. Detta är en väldigt stor sak att var med om, det händer inte många gånger. Så känns fantastiskt att var med om det.
 
I slutet fick vi hjälpa till att städa inhägnaden ta upp alla ben och skräp. Sen hade jag så tur så jag fick vara kvar vi var sista bilen så vi fick se när dom vaknade upp ta en massa fler bilder. Det var en otrolig eftermiddag, så roligt att få hjälpa till! Allt gick bra och alla lejon mår bra också!
 
Nu har vi ätit och sitter och snackar om dagen och alla djuren!
 
                
 
             
             
 
   
 
 

Söndag

Kategori: Allmänt

Söndag layback day, men layback day kan jag inte kalla denna förmiddagen. Det började med a
tt nobies och några från varje grupp fick gå på foodprep. Resten skulle göra farmwork, och dagens farmwork var bushwalk! Det var så att de hade hittat en död gnu ute i det vilda, och de var oroliga att de kanske fanns mer döda djur. Om det fanns någon sjukdom eller något djur som egentligen inte skulle vara här. Så vi var ungefär 30-40 stycken som skulle gå bushwalk. Det var som en stor rektangel det område vi skulle kolla igenom. Så vi blev alla utsprida på ena kortsidan med ungefär 50 meter imellan varje. Sen skulle alla börja gå samtidigt i en rak linje och leta efter döda djur, ben, skadade djur och bara kolla runt. Bushwalk kan jag kalla de med stort B för det var buskar och träd överallt, jag kom bort några gånger.
 
Det var hur svårt som helst att hitta föra alla hörn ser exakt lika dana ut. Herman hade sagt från början att vi skulle gå mot solen och att vår skugga skulle vara på vår högra sida. Men solen röde ju på sig och skuggan också, så plötsligt var skuggan bakom en. Detta var mellan 11 och 1 på dagen så det var hur varmt som helst och solen stod som högst på himlen. Det hade varit väldigt roligt att se alla uppifrån hur vi gick, för det var nästan ingen som kom ut med samma människor vid sin sida när vi gått igenom allt. Det var tre kilometer vi gick, jag började nästan i mitten men kom ut på ena långsidan..hahah kan säga att lokalsinne hjälper inte här för allt ser exakt likadant ut. Men det var en häftigt som helst, detta var den riktigt vildmarken där allt lever fritt, det finns zebror, giraffer, gnuer, vildsvin, ormar, vildhundar t o m 4 geparder där vi gick. Känns lite läskigt nu, jag stöte faktiskt på ett vildsvin och 7 gnuer. Vildsvinet kom bara springande precis framför mig, såg den i någon sekund, så hann inte riktigt reagera…sen lite längre fram hörde jag det knaka i buskarna framför mig och plötsligt kom en stor gnu springande snett framför mig och sprang förbi. Jag pustade ut och innan jag hunnit andas ut kommer det utterliga 6 stycken. Det var riktigt häftigt! Så denna förmiddagen var en once in a life time experience!
 
 Eftermiddagen hade vi sedan fri fram till fem då den vanliga volleyboll tuneringen skulle spelas. Denna veckan gick inte lika kan skylla på att solen hade tagit all ens energi under bushwalken! Sen avslutades spelade med 4 volontärer mot Herman, Donna och två av gårdens arbetare. Volontärerna vann! Väldigt trött var man sen på kvällen så gick och la sig direkt efter middag (Därför jag inte hann skriva inlägg igår)
 
 

Lördag

Kategori: Allmänt

Vaknade idag av att mina fötter var iskalla, täcket hade åkt upp så min fötter var utanför. 7 grader var det imorse, fy va kallt!  Vissa gick med halsduk mössa och vantar!  Usch så kallt, men som tur är så vet man att om några timmar blir det varmt. Men idag har det inte varit så varmt som de brukar vara, men solen har skinit hela dagen :)
 
Idag fick jag den stora äran att vara foodprep leder, det är inte så speciellt bara att man går på foodprepmötet slutet av dagen och har lite andra små sysslor och har de störste ansvaret att allt bli gjort så som matning, städning o sv. Var lite stressigt idag och så klart ville man göra allt så rent som möjligt men vissa ställen kan bara inte vara rena för så fort man har städat klart det blir det smuttsigt igen. Av djuren eller av våra egna smutsiga skor! Men man får göra så gott man kan.

 Efter lunch hade vi egen tid som vanligt jag satt och pratade med några av nobies om vad de tyckte om Harnas vi satt också och snackade om  jobb. Har en rumskompis som tar hand om hem lösa hundar och katter i mexico, riktigt häftigt!  Det finns så många som har så häftiga och intressanta liv! Efter tre fixat fix varje lag sina nobies vi fick fyra stycken tjejer. Därefter hade vi några lekar, en sammarbetsövning kan inte berätta för mkt om den förvill gärna testa denna hemma. rikgt roligt nästna lite skrämmande :)
Andra tävlingen var att hitta en av våra sköldpaddor idag hade vi nummer 38 och när vi hade hittat vår sköldpadda skulle vi hitta på en sång om den. Vår sång blev rikgit bra faktiskt! 
 
You ain't nothin but a turtle
Crawling all the time.
You ain't nothin but a turtle
Hiddiing all the time.
Well, you are nummer 38
And you are a friend of mine.

When they said you was fast,
Well, that was just a lie.
When they said you was hard too find,
Well, that was just a lie.
You ain't noting but a turtle
And you a friend of mine.
 
Något sådant, kommer inte ihåg allt men den var bra ;)
Det är många som har så mkt fantasi, så skoj! Vi hittade våran sköldpadda väldigt fort denna veckan med så skönt!  vi måste samla poäng så vi kan vinna Lapa brekfast nästa vecka igen! :D
Idag fick jag klappa Elsa igen, hon brukar inte vara så gosig på dagen när de tär så varmt men de var lite kyligare idag så hon kom fram till staketet så vi kunde klappa henne. Nobiesarna var överlyckliga!
Men det kan jag förstå att klappa ett lejon hör inte tillvardagen, jag var också överlyckliga! 
 
Kvällen blev ganska lång för mig med mötet och fixa massa små sysslor så kom ganska sent
till middagen men de var grillkväll idag så tar alltid längre tid. Så de var att sätta sig frmaför elden och vänta på maten, och den är alltid värd att vänta på. Bästa maten på hela veckan!!!
Väldigt mysigt var det idag men många var trötta och gick å la sig tidigt. 
Glömde nästan att berätta om en stor sak som händer här på gården!
 Vi har ett stort film team här. Det är så att förra året hade en tysk kanal ett programm om Harnas farm, det blev en stor hit och det vill ha en till säsong. Så de ska var här fram till mars april och filma djuren, människorna och naturen här. Så man kanske kommer komma med på ett hörn :)  Föra året såldes programmet till norge, jag pratade faktiskt med producenten igår och jag frågade om det skulle finnas chans att se de. Han sa tt jag får skicka till någon svensk kanal och be dom att köpa programmet :p haha. Kanske  få göra det när jag kommer hem!
 
Men nu måste jag kryppa ner i säng är verkligen kallt ikväll!  Har på mig två par byxor och två par tröjar och fryser ändå....så så varmt är det inte alltid här, jäkla öken klimat! 
 
Godnatt! 
 
 

Friday

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit på research, det är jag sett fram emot länge och idag fick jag åka ut på det. Reserch går ut på att man åker ut till lifeline, där djuren lever nästan som fritt de har jätte stora områden som är inhängnade ( Som en nationalpark) Vi åkte ut med gårdens reserch ledare och skulle mata wilddogs, piggsvin (tror jag det svenska namnen är) och geopader. Det är två bröder vi skulle hitta först, max och maurtz. Dom lever som helt fria de jagar själva och lever utan människans hjälp. Vi åker bara ut och kollar så allt är bra, geopaderna har ett "halsband" med en sändare på som vi söker efter. Sen skulle vi hitta Pride och hennes ungar mircu och dingo. Dom ger vi kött och vatten för Pride har inte lika mkt game att fånga till sig själv och sina ungar.
 
Sen kom vi tillbaks precis till lunch åt och sen hade vi vår fria tid. Jag och en svensk tjej tänkte då gå till våra apor och ge dom lvåra bananer. (jepp det har kommit en svensk tjej nu :) Madeline från Svenljnga faktiskt, världen är väldigt väldigt liten ibland! ) Vi var på väg till dom och plötsligt hörde madeline ngt och vände sig om jag vände mig också och mot oss kommer en av de stora babianerna som hade smittit  ut igår ur sin bur. Han gick emot oss och såg våra bananer...jag vet inte vad jag tänkte men plötsligt slängde jag iväg min banan emot han, han tog den och sen gav madeline sina också han tog dom och hoppad iväg. Vi barba stod där som frågetecken och började sen bara skratta. Hahah de borde sett väldigt roligt ut,.. vi bara stod där och kollade på varnadra och slängde iväg våra bananer till honom. Inte nog att han tog våra bananer. När några från mitt lag skulle mata mongosses då kom han igen och ville ha deras kött så en av mina lagkamrater bara ställde ner lådan med kött och han åt upp alltihop...haha alla är väldigt rädda för denna babianen!
 
På eftermiddagen fick jag göra ngt som ja ginte visste att man kunde göra. Jag fick sitta inne på ett kontor och läsa information om alal djuren på gården och skriv ain i datorn. Namn, ålder, var det kommer ifrån och andra saker som hänt i deras liv. Väldigt intressant hoppas jag kan göra det igen!  
NU håller min dator på att dö så hoppas ja hinner lägga upp detta inlägg och att ni kan läsa var ja skrivit, ni får ha då så bra alla där hemma!!!
Idag fick vi alla brev och "gifts" från alla som åkte i går, jag fick massa godis och chips, chokladmjölk och jucie :D mums!  Och så många fina ord från fina människor, saknar er redan!
 
Många kramar från Harnas
 
               
 
              
               
 

Emotional day 2

Kategori: Allmänt

 

Torsdagarna blir bara mer känslosamma, idag var det många som åkte hem eller till andra platser. Man hade lärt känna dessa mer och vissa av dom hade man kommit riktigt nära en av mina rumskompisar åkte. Men jag kanske ser henne igen berättar mer om det snart! Iaf det var inte många torra ögon denna morgon. Det kändes väldigt tomt efterrått och de känns fortfarande tomt men man är inte så ledsen nu som man var imorse. Yes det är inte alltid glada miner här, även om Herman säger till oss varje dag att vi ska le, och att leendet är det viktigaste vi har.    

Men vi kunde inte gå runt att deppa hela dagen vi har en gård att ta hand om!  Idag var jag på foodprep, mata alla gruppens djur och göra rent i vattenhål och inhägnader. När vi skulle ge mat till babianerna hängde Herman med oss för han skulle ta in Cloe och Abu till våra tre andra apor Elvis, Loydie and Jannie. Så de gick bra de åt och hade de inte på någon. Men kan säga att det finns nästan inget djur som vågar göra ngt när Herman är där. Alla djur har en sån respekt för honom, och Herman inte rädd för ngt!

Herman nämnde också att vi borde fixa i ordning ngt inne oss dom som de kan leka med. Då kom jag på att vi kan göra en gunga ”swing” Herman tyckte de var en bra ide så jag och Marianne började skissa en gunga. Vi lämnade den till Herman som skulle vissa upp den för Marietta (Marietta är kvinnan som äger hela gården och bor även här. Så om man vill göra ngt måste man höra med henne först. Hon har många små djur inne oss sig, hon har även två babian ungar hängandes på benen eller sittande på axeln hela dagarna och även tre hundar efter sig. Det ser faktiskt väldigt roligt ut, men man börjar vänja sig vid synen). Nu får vi bar a vända på Mariettas godkänande sen kan vi börjar bygga gungan! 

Tre fikat blev också avbryt idag för att tre babianer hade rymt. En babian var från vår grupp, Cloe hon brukar smitta ganska ofta så de var inget vanligt. Men sen var det våra två ”fängelse babianer” Det är två stycken som inte kan vara i någon annan inhägnad än den dom är i nu. För dom är experter på att rymma! Vi vet inte hur de kom ut denna gången men dom kom ut och en av dom är lite farlig…han har attackerat en volontär en gång. Så man får inte gå in till dom.

Men dom var ute nu och sprang runt på gården och efter dom kom ett gäng som skulle fånga in dom. Men dom hann hoppa upp i trädet och ner till de andra babianerna så där var de ett tag sen hoppade en av dom ut och tog vår mat som vi skulle ha till våra babianer. En Hektiskt eftermiddag, Herman var lite små  arg och tog fram sin slangbella och sa att han skulle minsann vissa dom! Haha såg lite roligt ut men tyvärr fick han inte vissa vad som gäller. Han hoppade tillbaks till de andra babianerna och är nu fortfarande där…så vi får se om vi får jaga babianer imorgon eller inte.

Sen var det dags att gå hem till stugan och ha en ”härlig” dusch och lite egen tid föra middag nu sitter vi i stugan och snackar och ska snart sova!

Mer om att få träffa min stuga kompis igen. Det finns ett program som heter Etosha som hon ska på efter hon har varit på programmet Namibi. Det kanske jag får chansen att åka till. Jag hoppas verkligen jag får åka ditt! Så alla där hemma håll tummarna för mig! Här kommer en länk om det också! Kolla på alla bilderna ser så himla häftigt ut!

http://www.etoshanationalpark.co.za/

Onsdag

Kategori: Allmänt

Onsdag

Började dagen med Farmwork, trodde att vi skulle få hjälpa till med att göra rent vår pool men de fick några andra göra ist. Vi fick ist göra lite små saker på gården och åka och fylla på de nya vattenhålen som hade byggt i helgen och början av veckan. Det gick hyfsat snabbt, så efter det fick vi gå runt till alla djuren till de var lunch. Gick runt och tog en massa kort på gården. Här behöver man inte pricka in rätt dag för att få fint väder solen lyser varje dag och inte ett moln på himlen!

Eftermiddag tillbringade jag med tre av våra Caracals, de var en lugn eftermiddag för det var gasnka skygga. Dom bor lite längre bort från gården så man får gå en bit. Där borta bor också Terra och Jabo, Terra är en ”vanlig” hundvalp och Jabo är en vildhund. De har växt upp tsm, väldigt söta! Lite häftigt att en hund och en vildhund lever tsm men roligt att Terra är den dominanta av dom.

Lapa night var det idag också och vi hade Talang show, Varje lag skulle ha två nummer och de var väldigt blandat allt från rapa sång till gymnastik.  De var en riktigt härlig kväll! Med mkt skratt och härliga uppträdande! Och bäst av allt brownie till efterrätt så god!

Sen när resten drog ner till The Village var det dags för mig och tre til att förberedde oss för sleepput med Ateheno (geopard) Det var en väldigt spännande natt, först kom vi in och la oss på madresserna och såg inte han på en timme sen såg vi han borta vid rampen, så vi gick och la oss där ist och då kom han och la oss jämte oss och sov där hela natten så mysigt. Men det var svinkallt! Och sovsäckarna var inte det bästa, så nästa sleepout mkt mer kläder!!!  Lite läskigt var det också nör man vaknade upp och ser en geopard ligga jämte en när man undrar var man är någonstanns.   

              
 

 

Tisdag

Kategori: Allmänt

Hej på er!
 
Förmiddagen idag blev Foodprep, det var jag och Marejann och tre av våra nobies. Så de var skära frukt ge mat till vår papegoja ge mat till kycklingarna, kött till leoparaderna och skära enormt mkt kött till moongoses. Man börjar få lite knep på hur man ska göra det nu så går lite fortare. Sen var det dags att mata alla och till sist var de babianerna kvar så det var dags att ta ut allt i fickorna, ta ur alla hårband och spännen, bälten och ta på sig en t.shirt. Babianerna är enormt bra tjuvar de tar allt de kan komma åt. Och de gick bra idag ingen blev biten, Elivs den äldsta och största babian hoppade till och med upp på min axel för att han ville ha skydd när en av våra nobies skällde på honom. det är ett väldigt bra tecken!
 
Eftermiddags aktivitet blev outside feeding, väldigt roligt! :)  Vi åker ut till "the life line"  det är en bitt bort från gården där djuren har mkt större inhängnad. Lite mer likt deras vanliga natur. Vi matade två lejon, tre leopader och vildhundarna. En av leopaderna heter missy och verkar vara så himla gosig, men leopaderna är de farligaste sjuren vi har på gården så man ska inte gå nära dom. Men missy går fram och tbx vid stängslet och trycker sig mot stängslet och vill bli klappad. Det är så himla fina!! De har en leopard som kallas hellboy för han är så himla farlig, ingen får gå ut från bilen när det  matar honom för hon kan hoppa över stängslet.
 
Naturen är så himla fin här ser precis ut som alla dokumterer, filmer och bildern man sett och nu är man här på rikigt!  
 
Imorgon är det onsdag och Lapa night!  Varje grupp ska ha två stycken talang nummer så imorgon blir det att öva på de och sen ska jag och tre andra ha sleppout med Atheno :D  
 
Godnatt alla!!
 
 
 
     
               

Nya vecka nya uppdrag

Kategori: Allmänt

Måndag
 
Idag vaknade man upp i en kyla, kallt var de!  Här är det kalla nätter och väldigt varma dagar. De kan gå under 10 grader på nätter och på dagen upp mot närmare 40!
 
Idag fick jag mitt första farmwork uppdrag, vi skulle gräva ett nytt vattenhål,vi var fem stycken och alla var uppspelta för det, Vattenhål är ngt av det mest viktiga uppdrag, vattnet det som är viktigaste för djuren. Och att göra ett vattenhål till djuren är en väldigt fin sak att göra för dom. Men Herman kom några minuter innan vi hade samling och sa att de inte blir ngt för det har hänt en sak. Så vi fick gå till meercats ist och fixa deras innhägnad. Vi skulle fixa så att deras hus står rakt på alla sand. Det gjorde inte de först för att de gräver så mkt under det så att de lutar. Men vi fixade det så de såg bra ut, vände ryggen för att ta ut spadarna och under de få sekunderna hade de redan börjat att gröva nya hål. Hopplöst!!  Vi grävde igen deras hål tre fyra gånger och de grävde upp dom sen gav vi upp...Dumma men söta djur!
Dom vill alltid komma upp på en huvud för att kunna se över muren och skor älskar dom!
 
Herman kommer en stund senare och berättade att en av vildhundarna hade rymt och dödat tre får. (Detta är i Afrika och Harnas life väldigt dåligt för det är värde mkt pengar) Så Herman hade åkt iväg och fångat in honom igen. Men efter en stund fick vi reda på att ett till får hade attackerats och vildhunden var ute igen. Så vi som skulle göra farmwork fick åka med Herman ut till vildhundarna för att fånga honom.
 
Före vi åkte ut kom några som hade varit ute på outside feeding med ett av fåren som hade blivit attackerat, de var de som hade upptäkt vildhunden och kontaktat Herman. Fåret levde men hade ett stor öppet sår så magen och allt var nästan utanför...usch!

Så vi hoppade upp på flaket i bilen med buren vi skulle fånga vildhunden "Blacky" i. Herman sa att vi skulle hålla ögonen öppna hela tiden efter Blacky, men vi såg inte honom så vi åkte vidare till vildhundarnas inhängnad och det ska vara 11 stycken men hade bara varit 10 när Blacky varit ute och härjat. Men vi räknade alla flera gånger och fick det till 11 vi tyckte alla de var väldigt konstigt. Men Herman kände igen Blacky så han hade på något konstigt viss hoppat tillbaka eller tagit så igenom ngt hål, vi vet inte!  Men han var inne där han skulle vara, men Herman ville inte ha han där för han kunde komma ut igen. Så vi skulle flytta han därifrån till en annan innhängnad. Så vi tog fram buren och Herman frågade vilka som ville följa med in till vildhundarna ( Riktiga vildhundar som är livsfarliga! De går direkt mot strupen och sen vristen och river sen ut magen. De är riktiga dödamaskiner) Men jag skriver nu här levande utan en skråma så allt gick bra!
Herman gick först in och tog med sig en pinne och de blev nyfikna och gick emot honom men han slog pinnen mot dom och de backade. Han hade sagt innan han gick in att vi får ABSOLUT inte vända ryggen mot dom!  Så när han sa åt oss att komma in med buren gick alla rakt fram ingen ville vända ryggen mot dom, de blev åter nyfikna och kom mot oss med Herman höll bort dom.
Vi fick backa ut och stänga grinden medans Herman försökte locka un Blacky in i buren, i buren hade vi lagt in en bit kött bit och han kände lukten av de så han började att gå framåt och huvudet in i buren men backade ut så höll han på en stund och de andra vildhundarna var hela tiden runt om Herman. Man stog utanför med spagetti ben och bet på naglarna..Men pang så gick Blacky in och grinden till buren föll ner, Vi hade fångat honom!
 
Nu var det bara att gå in till vildhundarna igen och hämta buren. En annan kille som var med tog med sig massa kött och gick en bit bort för att få bort de andra från buren så vi kunde gå in och hämta den. Det gick bra sen var de bara att lästa upp buren på flaket och åka till andra sidan gården för att släppa ut han i hans nya innhägnad. Allt gick bra där med! vi hade räddat Blacky, om han ahde varit ute längre och dödat flera får hade de dödat honom. Men nu hoppas vi alla att han stannar där, för det finns inte många sådna här vilhundar i världen. Harnas har den största populationen av dom har jag för mig de sa så vi måste hålla så många som möjligt vid liv!
Efter en extramt spännande och skräck förmiddag blev det en lite lugnare men ändå väldigt känslomässig eftermiddag. Jag fick hjälpa till med vår skadade Springbock Blommerki, han har levte länge här på gården men för några veckor sedan kom en av våra gepader ut och attackerade honom, så han har ett stort öppet sår fram över bröstet och ner på högra frambenet. Jag hade aldrig sett de bara hört om de när andra pratar om honom, men de vara mkt värre än jag trodde. Så jag fick hjälpa till att hålla honom och ge allt de behövde för att lägga om såren. Han skrek så mkt när vi höll honom så de gjorde ont i hjärtat. Han haltar så mkt och hans ben är helt vridet, men Pernilla som tar hand om honom säger att han blir starkare för varje dag och det är väldigt bra.
 
Efter en skön kväll med godmat och mkt snacka är det dags för mig att gå och lägga mig efter en hektisk och lärorikdag, fler och fler börjar dra sig till säng.
 
Godnatt alla!!
 
Bilder kommer upp på fb imorgon förhoppningsvis!  :) 
 
 
 
               
                 
 
 
 
 
 
 
     
 
 
 

Söndag

Kategori: Allmänt

 Vaknar upp till en varm och soligt dag, dagarna blir bara varmare och varmare nu. Utvilad och pigg för arbete! Startar dagen med en god frukost som alltid, frukosten här är faktiskt väldigt god! Gott bröd, goda flingor och yoghurt och ibland är det ngt extra som ägg, pannkakor eller som idag scrambeld ägg, mkt gott! Saknar faktiskt inte havregrynsgröt och oboy så mkt

När det var dags för morgonmöte ville Herman (vår volontärpappa) ha tre för foodprep och två för outside feeding och två på tour. De gick iväg, och vi andra frågade vad ska vi göra då. Då sa Herman ni får en fri dag!!! Så vi hade hela dagen fri, till kl kvart 5 då började vollyboll tuneringen.

Så förmiddagen tillbringade jag hos Etehndo en av våra geparder. Det var jag och Joy från England och Monika från Tyskland. Vi låg inne i hans inhägnad och bara hade de hur skönt som helst.

Han kom fram till oss och la sig jämte mig för att bli klappad, så coolt! Så jag kröp ihop jämte han och kelade med honom, han kurade . Monika och Joy var så snälla så de tog massa kort, så bildbevis finns!  Sen tog vi varandras kameror och så fick alla ta kort med Etendo ( han var värsta modellen idag haha! Vi satt och småpratade lite och bara låg och härde etendos kurande och den varma solen i ansiktet…

Efter lunch la jag mig i en av hängmattorna och vilad lite middag i den sköna skuggan. De va så skönt så jag nästan somna. Sen gick jag upp till gården igen och fick till våra baboons och gav dom lite äpple och satt och pratade lite. Sista timmarna före vollybollen tillbringade jag åter med geparden etaggk. Satt jämte han vid ett träd och läste, så skönt att bara ha en dag att vara med djuren!

Men nu var detr dags att ta fram klorna och hårdanskarna! Volleyboll!  Föra veckans spelade vi också då kom vi två och förlorade mot team Crocs. Med idag var vi laddade vi kom till final mot Crocs precis som föra veckan. De lede med 5-0, men sen tog vi oss i kragen och spelade upp oss till 5-6 och efter det var de mkt jämt men sen vann vi till slut med 4 bollar!  Jihoo!  Jag gjorde de två sitsta survarna så de känns mkt bra! Idag var det riktigt roligt att spela!  Nu är vi ett steg närmare att vinna ” Lapa breakfast” det är veckans vins som man vinner med sitt lag, man kan smala poäng under hela veckan och sen på onsdagen när det är Lapa night får man reda på vilket lag dom vann.

Vi spelade väldigt länge så vi kom tillbaka till stugorna vi 7 och då var det dags att äta så det var bara att sätta sig och äta i sina smutsiga kläder. Men man börjar vänja sig nu vid smutsen och all sand.  Alla mina grejer är så sandiga och de kommer nog inte bli mindre sandiga. Senare på kvällen ringde mamma, men de var väldigt dålig mottagning så hann inte prata så länge. VI är ju trots allt mitt ute i bushen så man borde inte förvänta sig så bra mottagning.

Nu är det dags att kojsa, god natt!  

Fick precis reda på också att idag har de dödat två stycken små kobror här på gården! TVÅ STYCKEN! Nu är man ännu mer rädd när man går från sin stuga till toaletterna och duscharna…Usch! Kom också på att jag såg the moongoses äta en orm idag och det var en av de kobrorna som någon hade dödat och sen gett till dom.

 

 
 

Lördag

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit på Caracals interaction, vi har två stycken baby caracals och två stycken äldre och idag var det dags att ta in babycaracals till de äldre. Så vi började att ta in två baby caracals i en mindre bur till de stora. De började med att de frästa åt varandra men sen gick de bättre. Vi hämtade Donna och en av the Buschmen när vi skuille släppa ut dom. De började springa runt och fräsa åt varandra men sen blev de lugnare.

Det slutade med att alla fyra låg och sov tsm! Men de två killarna hade ögonen på varandra hela tiden och frästa lite imellan åt. Hoppas de fixar sig!

Före lunch gick jag och Mariann till våra tre apor som vi matar Elvis, Loydei och Janie, vi skulle bli lite kompisar med dem efter gårdagens händelse. Så vi tog med äpplen och gav dom.

Efter lunch satt vi kvar i solen och solade lite, inte så länge för det är nästan för varmt att kunna sola. Vid tre hade vi vår vanliga trefika möte och där skulle vi också ha våra första tävlingar för denna veckan. Tävlingen gick ut på att hitta en av alla våra sköldpaddor här på gården och göra en inhägnad till den.  Jag ska säga er att de är inte så lätt som de låter. Vi har över 50 sköldpaddor på gården och dom är överallt! I buskar, mitt på gräset, oss aporna, i matsalen, dom kan vara överallt! Och varje sköldpadda har ett nummer (tror att det är för att de ska hålla räkningen) vi fick nummer 11. Så vi började leta. Vi hittade vår hyfsat snabbt det var en av våra nobies som hittade den mkt bra!!

Sen var det dags att göra inhänganden och vi fick bara använda material från naturen. Så vi sprang iväg och letade efter pinnar, stenar, gräs…

Resultatet blev mkt bättre faktiskt, vår sköldpadda fick t o m lite fina blommor utanför en matskål och en alldeles egen nummer platta med nummer 11!

Nu närmade sig kvällen och Barbeque night! Då fixar vi eld i grillarna stekar massa gott kött, fixar vårat eget bröd och får väldigt gott vitlökssmör/sås! Veckans höjdpunkt! Efter middagen sitter vi vid elden och bara har det skönt, tittat på alla miljon/miljadstals stjärnar uppe i sky. Det är många mer stjärnor här nere( ser ut som de iaf) Denna kvällen hade vi också fått ngt alldelse extra marshwmelos (stavning??), så dom grillade vi framför elden, mkt mysigt! Samtalat denna kvällen blev mellan killar  och ett få tal tjejer och de var religion! Jepp religion, här nere snackar vi om allt mellan himmel och jord.

Efter någon timme vid elden var det dags att gå till sömn, ser framemot sovmorgon till 8! Jepp, sovmorgon här nere är till 8 så klaga inte ni här hemma!  Hoppas ni har det bra hemma i kylan!  

Varma kramar från ett soligt Namibia!

  
 
  
 
 

Fredag

Kategori: Allmänt

Hej Guys efter idag kommer jag inte att vara nobie längre, jag kommer bli en oldie!!! Känns riktigt bra! Idag kommer våra nya nobies 7 stycken, så det är inte så många som vi var 32 stycken hehe

Idag var jag på foodprep så matade alla våra djur som vanligt! Kan rabbla upp alla våra djur vi har:

Tre leoparder Dolce, Gabbana och den tredje kommer jag inte på…

En stor och gammal hyena, Gumbi

En flock Moongoses

En papegoja, Tumela

En baby vulture  (gam)

Tre babianer Elvis, Loydi och Jani

De två "foodprep" dogs Spot och Mo

Hönor och deras kycklingar

Idag gick allt som vanligt tills vi kom till babianerna…de hade nog en dålig dag eller vad det någon som gjorde ngt de inte gillade. Det var jag och två tjejer och en kille. Babianer är flock djur och är väldigt noga med vem som är högst. Så kvinnorna biter varandra för att vissa vem som är ”bäst” och för att imponera på mannen. Så när vi kom in till dom hoppade en av dom på en av mina gruppkompisar och en på mig. Efter de blev alla väldigt galna med de lugnade ner sig sen till slut så vi kunde fixa klar och ge dom mat. Efter detta blev alla lite skraja för dom, men de som har varit här längre lugnade oss så de känns bättre.

 

Det är många som går runt med blåmärken och riv och bit sår här!  Alla djuren är inte så super snälla jämt…

På eftermiddagen kom de nya nobies så vi välkomnade dom och fick sjunga våra grupp sånger och berätta om oss själva. Sen var det dags att läsa upp veckans brev.

Varje torsdag åker de folk härifrån och alla skriver att brev till oss och köper presenter. Denna veckan var det roligare att lyssnar för nu kände man dom som hade åkt lite. Det var många fina brev och många roliga presenter. Man undrar redan nu vad man ska skriva i sitt eget brev och vad man ska köpa för presenter.

Men de är ett tag till de så nu ska jag njuta av tiden!

Emotional day

Kategori: Allmänt

 
Torsdag och emotional day, nu vet jag var alla menar!
Idag är dagen de man åker hem, Herman hade sina stora och känslosamma tal och alla som skulle åka hem fick gå fram och krama om honom och Dana och få diplom och ngt mer?? (Dana är Hermans blivade fru, det ska gifta sig den 10 november. Så tråkigt att jag inte är här då. och deras kärleks berättelse är såå braa och så fin!!!)Sen fick alla gå till bron som  "the good bye bridge"  och där kramade alla om varanadra och sa hejdå, väldigt känslosamt!
När det hade åkt var det "back to work"
 
Idag hade jag en väldigt lugn dag, vissa hade en lite mindre lugnare dag. Det var några som fick gå på "farmwork" idag och de fick städa och fylla på nytt vatten i alla vattenhål på hela gården. Good work everyone! Varför vi skulle göra detta var för att vi ska ha ett bröllop här vi gården i helgen. Bruden skulle nog komma imorgon tror jag och bröllopet är på lördag. Så det är extra noga att städa alla djurens inhängningar och burar denna helgen.Jag undrar om vi kommer att att få se bröllopet? Kan ju alltid hoppas :)
 
Jag fick uppgiften idag att göra rent alla djuren filtar, jepp filtar! Alla små djur får ha filtar äver natten, och vissa stora och äldre djur också. Så det var jag och två till som skulle skrubba rent alla filtar, vatten blev helt brunt efter bara en filt, gissa om de va skitiga...Men det var ett ganska snabbt jobb (Vi jobbade mitt i solen så fick lite bränna också, yey!)
 
Före lunch gick jag runt och tog lite kort överrallt, träffade på några medlemmar från min grupp som var ute på foodprep. Det var dags att mata moongoses, så tog kort på dom. Väldigt roliga djur, men lite läskigt när de kutar efter en och tror att man har massa kött till dom. Under tiden de matade dom kom det en stor fågel som flög över gården, ingen aning vad de var för fågel men hyffsat stor. Så the moongoses blev väldigt rädda och vi tog fram kvastar och försökte jaga bort den. Det tog ett tag innan de flög bort, den hann få några attack mot de små djuren men tog ingen som tur var!  
 
Innan lunch hann vi också springa bort till de sötaste varelserna på gården, de små lammen. Jag gick hjälpa till och mata dom, och medans vi matade dom kommer gården föl och ville smaka på lite mjölk också :) 
 
Efter lunch gick jag och några in till de tre geoparderna. Så himla fina är de, och gosiga..de kommer fram till en och börjar gosa och slicka ens hand. Jag var också väldigt skitig idag om mina ben (efter tvättat alla skitiga filtar) så de slickade mina ben också, tack för den tvättningen! :) 
Bildbevis kommer snart på fb ;)
 
Eftermiddags aktiviteten, fick jag äran att var på sheep interaction, och det var att tillbringa eftermiddagen med lammen, mata dom, leka lite och bara vara med dom! En väldigt uppskatade uppgift men också viktiga, de behöver mkt kärlek när de inte har någon mamma :/ Men det var en väldigt mysig eftermiddag, ligga i solen och bara mysa med de små varleserna!
 
Tog väldigt mkt kort på dom så de finns också på fb !
 
Skypade just med min mamma, pappa och bror funkar hyffsat men det tar på internetet ganska mkt, kan bli dyrt. Men skönt att höra deras röster :)  
 
Nu är det snart dags för kvällsmat, imorgon kommer de nya nobies och jag kommer bli en oldie! yey!
 
 
   
 
   
 

Bilder?

Kategori: Allmänt

Hej allihopa!
Jag vet att många av er vill se bilder och inte bara läsa om allt, men det är så att internetet som vi har här är inte så bra. Så jag har inte lyckats att ladda upp några bilder, så jag har istället fixat ett album på facebook. Ni som inte är vän med mig får gärna skicka en vänförfrågan :) Jag ska försöka igen att ladda upp någon bild.
 
Idag har jag varit på foodprep hela förmiddagen, matat alla våra djur. Jag har också fått uppgiften att mata gårdens sötaste varelser, lammen. Det var först tre stycken lamm som en man här på gården har tagit hand om. De springer efter honom som han vore deras mamma!  Men när jag kommer med nappflaskan med varm mjölk, då blir jag favoriten som de springer efter :) Men idag hade de tre lammen fått två nya kompisar två ännu mindre lamm, bara någon dag gamla. Vi fick mata allihopa och jag och min stugkompis kristina från Norge fick äran att hitta på namn till de nya lammen. Det blev två skandinaviska namn Pelle och Pia! :)
 
På eftermiddagen fick jag var med på meeracats "interraktion"  det var bara och sitta och leka med de små varaelserna. Meerecats är på svenska surikat (som Timon i lejonkungen) Så söta är dom men de har jätte långa klor och vassa tänder så man e lite skraj när de hoppar på en och de ska hela tiden upp på ryggen och huvudet för att se över muren :p
 
Och ikväll har vi haft lapa night, det är en liten fest som vi har kvällen innan de som ska åka hem dagen efter. Vi har också haft uppvisning med vår grupp sång! det gick väldigt bra för oss Houndogs! ska skriva ner texten någon dag :) 
 
Goodnight!
 
 
 

Tourday and doggy walk

Kategori: Allmänt

Hej på er!

Idag har jag varit på tour guide, det är en av alla uppgifter som finns här på gården. När våran grupp ledare ropade upp vem som vill var med och hjälpa till på tour guiden trodde jag att jag skulle ha hand om den. Men så var det inte, vi var en volontär från varje grupp som fick hjälpa gårdens guide med att mata djuren och fixa fika till gästerna.

Det började allt väldigt roligt vi fick åka ut till de större inhängningarna där djuren lever mer likt det vilda. Det fanns massa lejon som vi fick slänga över stora köttstycken över ett högt stängsel, så häftigt! De är så himla stora och huvudet är så stort och tassarna, de är fantastiska djur! Sen fick vi mata leoparder, caracals, geopader, babianer och STRUTSAR!!!! Ni som känner mig vet att det är inte mitt favorit djur…men jag matade dom!! Jag är faktiskt stolt över mig själv :P Jag gav dom "corn" från mina egna händer! men jag fick lite panik, våran guide sa till mig att ta fram min händer och shit va jag skaka haha. Nu i efterhand var det faktiskt coolt, så jag hoppas att jag får följa med på tour guide någon mer gång!

När vi skulle mata babianerna, frågade guiden om vi var bra på att åka skidor. Vi sa att vi har åkte några gånger allihop, han tyckte de var bra och sa åt oss att ta fram hinkarna med babian maten och ställa oss på flaket som vi hade bakom bilen där all mat fanns. Vi gick upp och han frågade om vi va bra på att göra snö bollar…vi bara haha visst. Han sa åt oss att vi skulle göra snöbollar av babian maten och kasta det till dom över stängslet. Vi började göra var sin ”babian snöboll” och han startar bilen och kör längs med babianernas inhängnad och skriker ”throw, throw” vi börjar kasta och han skriker ”faster, faster” inte nog med att man är stressad över de, sen dyker det upp en stor flock med strutsar och försöker ta maten…gissa om jag var skraj haha!

När vi kom tillbaka till gården var det dags att städa bilen och flaket efter ”snöbollskriget”. Eftermiddagen blev desto lugnare, jag och en tjej från Norge Kristin fick gå ut och gå med våra ”foodprep dogs” det är hundarna som bor där vi fixar maten till alla djuren, Spot and Mo! De var så glada att komma ut och röra på sig.

Nu är det dags för kvällsmat, undra vad som serveras idag hoppas det är något gott för jag är hungrig!

Bye bye!!  
 
 
  
 
 
 

Harnas!

Kategori: Allmänt

Hej alla där hemma förlåt att ja inte varit så uppdaterat men har precis fått mitt internet!
 
Resan hit ner har varit väldigt lång, fick vänta i London på mitt flyg i 8 timmar. Flygresan totalt var 15 timmar. Allt gick bra tills jag kom till Johannesburg, där missa jag nästan flyget till Windhoek.
Men som tur var hjälpte att äldre par från Tyskland mig, Så ett stort tack till dom! Här i Namibia är det typ 30- 40 grader, lite jobbigt att jobba i men det funkar fint :)Och jag klagar inte det minsta, om lite mer än 3 veckor är jag tillbaks i regniga kalla Sverige så jag njuter av varje sekund.
 
Vi kom till Harnas i fredag eftermiddags, då fick vi en liten rundtur här där vi bor, jag bor med en från Norge, en från Mexico och en från Indien. Här är det människor från hela världen, riktigt häftigt! Så vi pratar engelska hela dagen, jag börjar t o m tänka på engelska nu. Så jag förlåt om det kommer lit svengelska här på bloggen  I lördags fick vi se gården för första gången, den fanns mkt mer djur där än vad jag trodde. Man ser nya djur varje dag. Lite jobbigt är det att de pratar om alla djur på engelska för man kan inte de namnen, men jag börjar lära mig 
 
Jag är en sån kallad nobies här på harnas, så kallas alla nya som kommer hit, så jag kommer att vara en nobi tills det kommer nya volontärer. De andra kallas oldies och är lite mer erfarna. Vi har också 4 stycken lag/grupper Owls, Snobbies, crocs and hounddogs (stavning?) I am a hounddag!! Just nu sitter jag och lyssnar på lejonen som ryter borta vid gården, de ryter typ hela kvällen , så coolt.
 
Det finns så mkt att skriva och det kommer komma mer varje dag, hoppas ni inte tycker det är för tråkigt..Lite snabbt bara vad vi gjort resten av dagarna.
 
Lördags hade vi grillkväll där vi griller kött och fixar eget bröd, as gott och jätte mysigt att sitta vid elden och grilla!! Söndags var en liten lugnare dag ”sovmorgon” till 8, annars har vi frukost vid 7! Men jag och två tjejer till var så knäppa så vi gick upp kl 5 för att kolla på soluppgången och se alla vilda djur vid vattenhållet. Det var så coolt! Vi såg fem giraffer, 12 gnuer, massa olika fåglar och några ”springbocks” På förmiddagen var vi också i kyrkan, de var lite speciellt men väldigt roligt alla var så glada och sjöng tsm och klappad händerna och dansade. Sedan var det en liten konstigt avslutning på de hela. Den första raden gick och tog i hand med alla och sedan var de andra radens tur och sen tredje radens tur o s v. det blev som en lång kedja. Speciellt men kul I
 
I söndags fick vi också hjälpa till och ge djuren mat, varje grupp har ett antal djur de ska mata varje dag. I våran grupp har vi leoparderna, hönor, hundar, tre små babianer, en bebis gam, kanin, en jätte stor hyena och en stor flock med ”moongoses”. Men höjd punkten i söndags va att få gosa med gårdens lejon, Elsa! Lugn pappa, lejonet är jätte gammal och är förlamad i bakbenen så hon kan inte gå. Så synd om henne!
 
Today, måndag började vi med de riktiga sysslorna men de volontärerna som varit här längre var med oss hela dagen för att lära oss allt. ( det är väldigt mkt man ska komma ihåg) Jag fick uppgiften att var med och fixa maten för dagen (foodprep), det var väldigt mkt att göra för vi hade disken idag också och så skulle vi städa volontärrummet, foodprep area och ge de tre lammen mjölk, såå söta! Men allt gick bra, vår ”ledare” förhörde oss vilket djur ska ha vilken mat och hur mkt och massa grejer. Vi hade alla rätt (y)
 
Men nu är det dags för mig att sova, alla insekter börjar attackera mig (det negativa med Afrika)Så god natt och hoppas allt är bra där hemma! Bilder kommer snart hoppas jag, har varit lite stressat så har inte hunnit!
 
Många kramar från mig och alla djuren!