sandrainafrica.blogg.se

21 timmar på havet på två dagar

Kategori: Allmänt

Idag började dagen väldigt segt, hade väldigt ont i halsen så tog en varm kopp te med hounung som jag fått av Caliani. Åt frukost och gjorde mig iordning, båten skulle ut vid 11 idag så vi fick lite sovmorgon idag.
Vi gick ner till hamnen vid kvart över 8 och började  ta fram alla grejer för båten. Vi fick också reda på att vi ska ha tre båtturer imorgon, en är VIP alltså någon mer känd person som inte vill ha adnra gäster på båten och som betallar lite mer..Spännande och höra vem de kan vara. De berätta också att Bill gates var här förra året och hydre slashfin under en hel dag!  Ganska så coolt att jah har varit på samma båt som han, kanske suttit på samma plats haha.
Men min dag blev ganska så kort kände mig bara mer och mer trött och hängig ju mer saker jag bärde runt på. Bestämde mig för att gå hem och lägga mig istället. Kroppen säger emot lite efter två långa dagar på havet..!

I förrgår var ja goch Caliani ute med filmcrew från National geografic som har varit här och filmat för en dokumentär om vithajar och en tvserie om hajar. Ganska så coolt att vara med om något sånt. De var  en väldigt lång dag men ibland väldigt händelserik, vi var ute i 11 timmar... Vi började med att åka ut mot shark alley på vägen ditt såg vi ett gäng common dolphins jätte kul har längtat efter att se dom. Dom simmade längs med båten så fint!  :)
Sen drog vi uppe till Shark alley och där filmade dom en stund, jag fick sitta och röra om i "fiskvattnet"  den sörjan som lockar till hajarna. De stinker verkligen så hela jag luktade fisk, men de e värt de när hajarna kommer. En haj kom jätte nära mig när jag satt där, då sa våran skiper Oliver att jag skulle slå på motorn jag satt på när hajar kom för nära för ibland biter dom på propellerna..jag skratta lite tyst och hoppades att de inte skulle hände.
Men efter en stund kom en haj simmande mot mig och bet på propellen de skakade om i hela motorn som jag satt på och ja slog till motorn och hajen släpte och simmade iväg..En väldigt häftig känsla som troligvis inte kommer att hända igen...
Där efter åkte vi vidare till ett ställa de kallar The damb där släpte vi ner buren de hade med sig och började att släppa ner fisk i vattnet för att locka ditt hajarna. efter en stund började de komma några stycken. En var riktigt stor de trodde på över fem meter, de tänkte vi med! Filmteamet hade olika kameror med sig, en kamera stoppa de ner i vattnet och rätt som de var kom en av de stora hajen under båten och bet tag i kameran och drog ner den i djupet...den kamerna var borta för evigt...efter de blev de andra lite fega att stoppa ner sina kameror i vattnet och de kan ja förstå...De turades om att gå ner i buren och filmade där i ett par timmar. JAg och Caliani satt på taket och höll kolla på vilket håll alla hajar kom ifrån, runt klockan 6 när de brjade mörkna packade vi ihop och äkte tillbaka till land.

Igår var jag ute på tracking, vi åker ut och letar reda på hajen Paul och sedan åkte vi efter han under dagen. Ibland försvinner signalen och då får vi åka runt och leta. Väldigt enformigt att göra detta i 9 timmar och sitta still men nu ar ja provat på de. Att tracka ett lejon är ganska så mycket roligare, händer lite mer saker då och man får även sen lejone :)
Resan tbx var däremot riktigt skoj, vi hade båten Calypso som är projetet snabbaste båt med 600 hästkrafter och dicki våran skiper drog på allt vi på vägen hem kändes som vi flög över vatten ytan härlig känsla min keps fög iväg men som tur var landade den bak i båten, vi kom tillbaka till hamnen när solen nästan hade gått ner och var väldigt trött!  Åkte tillbaka till lodgen tog en varm dusch och jag och Sanora lagade ris och kyckling gryta blev faktiskt hyffsat gott :)

Nu är det väldigt lugnt väntar på att de andra ska komma hem och sen ska vi ut och äta på en resturang som heter Panorama vid havet och även kolla på solnegången :)  

Marine Dynamics

Kategori: Allmänt

Hejhej!!
 
Idag har jag min lediga dag behöver ta lite ledigt och vila kroppen efter fem veckor utan en ledig dag, när jag kommer hem blir det jobb direkt till hösten och sen är det förhoppnngsviss dags fr att börja skolan igen...
Men här och nu i Sydafrika närmare bestämt kleinbaai håller jag på med volontärarbete!
 
Igår var vi på slashfin, det är den båten man åker ut md turisterna och gör cage dive med vithajar, Det är våran huvud uppgift vi gör här på projektet.
Dagen börjar vid 8 nere i The great white house där vi välkommnar turisterna och tar fram allt som behövs under dagen. Våtdräkter, våtskor, regn/vindjackor, flyttvästar, handukar och lite mat! Vi städar också båten före så allt ser bra ut när turisterna kommer! 
 
Vi är ute i några timmar och alla får prova på cagedive ibland två gånger om man har tur! 
Dettta har jag gjort tre dagar i rad nu, ibland är det lite enformigt när det inte är så bra dagar och det inte är så många hajar.
Men i förrgår var en jätte fin dag och man såg nästan 4 meter ner i vattnet och solen sken! Jag hade hoppats på att få göra ett cagedive i sista buren om de fanna plats och det gjorde de!! :D De var ett jätte bra dyk flera hajar kom jätte nära buren och hoppade en massa runt båten. De simmar så nära buren att man skulle kunna ta på dom..men nej nej!!
 
Vi gör andra saker än slashfin, i fredags var vi ut på morgon haikk läng med kusten. Jätte fint väder och underbar utsikt!  Klara våran volontär ledare tog oss ditt och de var riktigt skoj!  Hon vissade också oss en grotta i grottan fanns de ett gäng fladdermöss men de märkte vi snabbt...Hon tog oss också till en liten stand full med fina snäckor..så fint!!!
I veckan ska vi åka och kolla på pingvinerna ch även åka in till Hermanus för en liten stads trip! Klara håller också å att boka upp en safari som jag och kanske några fler volontärer ska åka på :)  skojskoj!!
 
Det är underbart att vara iväg så här, men börjar så smått börjar längta lite hem till vänner och familj..hoppas ni alla har det bra där hemma!!!
 
Glömde också säga det att den största hajen såg jag i helgen den var nästan fem meter, shit så stor!!!
Och jag har även fått döpa en av hajarna :) Puffader!  Namnet kommer från en haj som heter Puffader shy shark, när vi letade haj ägg hittade vi en massa sånna men jag glömmde alltid av vad den hete så Klara reta mig lite så därför blev namnet Puffader!  Min egna "lilla haj"!
 
Kramar Sandra in africa :)

White sharks

Kategori: Allmänt

Hej alla!
Fyra dagar har nu gått på haj projektet här i Kleinbaai som den lilla hamnstaden vi bor i. Vi är 10 volontärer som bor här på en liten lodge ungefär 15 minuter från hamnen.

Dagarna ser väldigt olika ut än så länge, första dagen (måndag) kom jag till Projektet på morgonen. Då var det dags att vara turist för en dag, så jag och de två andra nya volontärerna Sanora från USA och Eguene från SIngapore fick hänga med på slacfin (Cage diving båten) som turister. Hade ingen aning om att vi skulle dyka med  vithajarna första dagen. Menmen de var abara att dra på sig den trång våtdräkten och hoppa i det kalla vattnet! Men häftigt var det!  Har nog inte smält det än...en 4,5 meter vithaj simmade läng med buren flera gånger så när att man kunde ha rört vid den!

Resten av dagen var väldigt lugn vi fick åka till lodgen och packa upp våra grejor och göra oss hemma i våra små lägenheter. Jag bor med Sanora från USA, en läghenhet med ett stort rum med kök, soffa och tv och ett sovrum, toalett och ett loft, Mysigt men kallt!

Tisdagen fick vi volontärer flja med slachfin båten som volontärer, nick en anann volontär visade allt vad vi skulle göra under dagen. Vi fick hjälpa till att förbereda allt inför båtresan, våtdräkter, skor, handukar, flytvästar och mat. På båten får vi hjälpa turisterna i och ut buren.
Efterråt städer vi ut båten, tvättar våtdräkterna och fixar iorning alla flyttvästar m.m
 
Onsdagen hade vi alla sett framemot en dag att kolla på pingvinerna och sedan åka på vnprovning och till stan. Men de behövde två volontärer på båten och de blev Jag och Sanora inga pingviner för oss inte!VI fick hänga med på slachfin och ta hand om alal turister, de var en hård dag med mkt vind stora vågor och regn och ett gäng sjösjuka turister...men hajarna var där ändå och en riktigt stor! 
 
Idag började dagen med att Klara hämtade upp mig och Sanora för att vi skulle åka och leta hajägg! Hade ingen aning hur detta skulle gå till men vi tog hennes bil och äkte till en strand. Klara visade oss en bok The two ocens oc berättade att detta är våran bibel!  hon visade vilka ägg vi skulle leta efter och sedna började vi gå med ansiktet ner i sanden. . å vi hittade en massa ägg, riktigt häftigt. Också en massa fina snäckor! 

Annars var dagen ganska lugn hade en liten lektion om hajforskningen de har här på projektet och sedna drog vi hem och hade en kväll med mat, spel och billjard tunering! 
 
Nu säger jag Godnatt!

From lions to white sharks

Kategori: Allmänt

 
Måste bara berätta lite smått om de sista dagarna i zambia innan jag berättar om mitt nya äventyr!
 
Dessa fyra veckor har varit de bästa veckor av mitt liv, om ni får chansen åk ditt!  Det är en fantastiskt plats med fantastiska människor och djur!  Jag ska åka tbx nästa år, måste se när mina babys har växt upp till stora lejon! 
 
Lördag 11/5
Frukost och exakt en dag kvar tills jag åker härifrån...nog om de
Igår fredag var vi på culture day hos frank, frank jobbar på lion encounter nere i damwa. Så han bjöd in oss volontärer på en dag i hans hus.  De var roligt att se hur de bor och hur de lever. Vi blev uppdelade i killar och tjejer, killarna fick gå och hämta ved och vi tjejer fick hjälpa till attt laga mat. Shima var det på menyn, som de äter tre gånger om dagen varje dag. Vi fick också kött som vi fick hjälpa att skära upp och koka. Schima är som stel gröt en zambisk rätt. Vi äter den också på projektet varje onsdag, den äts med handerna. en hand att äta och den andra att dricka. Efter maten dansade och sjöng alla tsm, riktigt roligt var det!

Vägen ditt och hem var gubbig och en massa taggiga buskar som kom i ansiktet, de är inte någon väg för att köra bil de e jag säker på.
När vi kom hem satt Mulenga, Cara och Lovewell inne i Meatprep, de ropade och sa att  de behövde hjälpa så jag, Cleamens, Richard och Steffen gick dit och hjäpte till att ta bort skinet och sedan skära upp köttet i bitar. 
När de va klart gick jag för cubsfeedning, underbart att träffa ungarna efter en hel dag borta ifrån dom!  
Sen var det hopp in i duschen och skaffa energi för ikväll!!! Vi hade även barbueque och de var så gott!  Pip var grilmästaren och de gjorde hon super! Vi hade musik på och allt var på topp. Kvällen fortsatte till backpackers och sedna till fezbar men en massa dans och skratt! En riktigt härlig utekväll!

Lördags morgonen började med lionwalk med 2N och därefter lionwalk me mina babys 4N de var himla mysigt! Och plus i kanten att vi fick sitta där inne och vänta till vi skulle mata dom. Så de blev en liten extra cub sit :))
Eftermiddagen åkte vi till Dambwa för att klippa grästen med en slags lie och ta bort alla taggbuskar från Subi och Nyikas enclosure.

Efter en hård eftermiddag kom vi hem och hade cubs feeding jag och Pip de var härligt härligt! Resten av kvällen blev hyffsat lugn vi åt tsm och sedan åkte Jag Rachel Emma och Pip till Royal Livingstones hotell för att äta efterrätt...och de blev en massa olika chocklad kakor, shit de va gott och efterlängtat! En massa prat blev de också som vanligt, härlig sisa kväll!

Söndag   12/5
Vaknade upp och kom ihåg att idag är sista dagen, men bara för denna gången jag ska åka tillbaka !
Började morgonen med cubsfeeding de var riktigt härligt att bara sitta där och kolla på de små ungarna när de dricker upp sin mjölk. Lukten av mjölken är inte så god men idag var den de! Sen gick vi tbx till bristol och gjorde rent flaskorna och därefter va de möte  White house, vi var ganska sena så mötet började nästan direkt. Cara tackade mig för mitt arbete och självklart kom de en massa tårar, kunde inte hålla dom inne! Min sista lionwalk var en traningwalk med 2KN, Så Lovewell lärde de nya volontärera vad man ska tänka på och så medans jag och rachel stog och kollade på lejonen med tårar i ögonen...
Men de var en härlig walk riktigt fint väder och lejonen var väldigt aktiva bra för dom men vi fick inte riktigt så många kort med dom. Men jag har en massa så de var inte så farligt, jag bara njöt de sista av att gå i täten och ropa Come come come och comeooonn!

 Hade helt glömt bort att de var bacon,korv och ägg till fruksost, mums!  Men de var en ganska sorglig frukost, efterråt packade jag allt klart och gick sedan ut och satte mig ochpratade med de andra. Klockan tio kom Cara och sa att de var dags att åka...krammade om alla och sa hejdå. Jag gillar verkligen inte farväl, de gör väl ingen men denna gången var de väldigt svårt. Men jag ska verkligen göra allt för att komma tbx! 
Tackar alla som gjort denna resa verklig för mig! 

Living the dream of my life

Kategori: Allmänt

Hej alla!
 
Ouppdaterat jag vet, internet har varit nere nästan en vecka nu och före de har man haft så mkt att göra. Försöker lägga in bilder på facebook så ni kan se vad jag håller på med här i Afrika! :)
 
Har tre dagar kvar här på lejon projektet, är inte kul alls vill stanna men jag njuter av varje sekund! Ska sluta prata och tänka på de bara!!
 
Förutom att vara här på projektet har jag och fyra andra varit på safari i Botswana i Chobe nationalpark förra veckan. Det var fantastiskt, Chobe är väldigt känt för alla sina tusentals elefanter och shit de var hur många som helst både stora och små. Andra djur vi såg många av var bufflar, Antiloper, giraffer och förtstås alla tusentals fåglar! 
Sen sg vi också en Leopard hur häftigt som helst vi kom väldigt nära! Sen såg vi Moongoser, stora ödlor, andra större antiloper, vårtsvin (Pumpa) Vi såg också två lejon flockar, en med fyra honor och en hane och den andra sex honor och en hane!
Vi åkte också på en river crusie där såg vi en massa flodhästar stora och små där också, de små är ur söta som helst. Men farliga är dom! 
 
Vi har ju Flodhästar här i vår national park där vi bor Mosi Tunya national park här utanför Livingstone. Så varje natt kommer dom upp från floden och äter gräs utanför vårt hus!  Jag har varit ute några kvällar och sett dom.
En kväll var det två stycken på baksidan av vårt hus, hur nära som helst!
 
I Chobe fanns det också Krokodiller...ett av mina favo djur. Vi såg mest små som var mellan 1-2 meter långa men i slutet av crusien såg vi en som nästan var 4 meter, blev helt tagen när jag såg den!
 
Lite kort fattat vad jag har gjort de senaste veckorna

Som sagt så är jag på ett relese program för lejon, där vi har mycket lionwalks ute i buschen. Just nu har vi 13 lejon vi går ut med.
 
Kovo och Kasama, 13 månader
Nkoya, Nembwe och Namwala  11 månader
 
Sekani, Sadiki, Sarabi och Songwe 4 månader
Nacha, Nalo,Ndulu och Nuru 3 månader
 
Så ibland har vi också client walks med clients då har vi volontärer i uppgift at tleda gruppen och lejonen och hjälpa clients med fotografera m.m. Vi berättar också vad vi gör som volontärer, jag har fått göra de det flesta gångerna haha Friday våran Guide tycker det är väldigt kul att välja mig... :)
 
 
Andra saker vi gör är meatprep, fixar gött till alla lejonen Åsna och kyckling ibland get! Inte de finaste arbetet men de måste också göras. Vi har också enclosure cleaning, enkel förklaring städare lejonen inhängader på skit, ben och annat och ger dom vatten! 
 
Vi åker också ut till Dambwa där vi har 14 lejonen som väntar på att komma ut i steg 2.
Där matar vi dom och städar deras inhängnader.
I Dambwa har vi också steg 2 där det lever 6 honor och en hane Zulu. De lever på 500 hektar och har eget game att jaga, vi åker ut där några gånger i veckan och har reschurs. 
 
Förutom att hålla på med lejonen åker vi ut till skolor och föreläser, vi har tre oliak skolar vi brukar åka till en som ligger i Livingstone är det är äldre barn som 13- 15 där vi har lektioner en gång i veckan. Jag var där för två veckor sedan och pratade om olika (soil types)
Vi åker också ut på landet där det är mindre barn och har bookclub, läsar och leker med barnen. De uppskattar det verkligen!
 
Cubs feeding ha vi också tre gåner om dagen, då matar vi de 4N och 4S. Morongen är det varm mjölk detta gör vi klockan 6 varje morgon, sen klocka 12 innan lunch då får de också kött. Och så får de mjök ien vid 5-6 på kvällen. Det räär väldigt mysig att va med på cubs feeding jag och Pip ska göra de ikväll ska bli skoj!  HAr inte gjort de på länge nu. I måndags kom de 7 nya volontärer så de har fått hjälpa till de senaste dagarna men ikväll så :))
 
Mer förklaring om det olika stegen som vi har här
 
Steg 1:  De vi håller på med mest här är ute på lionwalks. Så attt lejonen får vara ute i sina rätta miljö, detta gör vi till de är upp mot ett och ett halv år.
 
Steg 2: Släpper ut dom på ett 500 hektar område med game där dom får klara sig själva med mat osv. Här får dom vara till flocken har blivit stabil och inte behöver någon som helst hjälp av hos människor med exempel föda.
 
Steg 3: Här flytas flocken till ett ännu större område med 10 000 hektar tort tunnland där det både finns game för lejonen men också andra predetors som hyneor. Här finns det heller inga människor som lever.
 
Steg 4: De ungar som föds i steg 3 dom kommer sedan att släppas ut i vlda flockar ute i det vilda. Genom dessa 4 steg siktar projektet på att bevara de afrikanska lejonen genom att producera genpooler, återuppbygga de förminskade antalet lejonen och introducera de tama lejonen tillbaka till den vilda miljön.
 
 OM ni har frågor ställ gärna!!
 
Här är Lion Encounters egna hemsida om ni vi läsa mer http://www.lionencounter.com/
Och om ni är sugna på att jobba som volontär kan ni kolla den sidan också eller söka på africa impact där finns det volontär program över hela africa!!!   Så tveka inte gör de, det är världens upplevelse!